26 December, 2015

Makowiec Babci

Jak przy wszystkich wyrobach Babci ilości składników i proporcje są mocno orientacyjne. O ilości cukru należy zdecydować samemu biorąc pod uwagę, że efekt końcowy będzie mniej słodki niż surowe ciasto na początku (drożdże zjedzą!). Z podanych ilości składników wychodzą mniej więcej 4 makowce lub 3 makowce z dużą zawartością maku i ciasto drożdżowe. Lub 2 makowce, kutia i drożdżowe...
Masa makowa:
1 kg maku namoczyć w gorącym mleku na noc, odcedzić, zemleć (co najmniej dwa razy), dodać bakalie, cukier puder, zapach migdałowy i ubitą pianę z 4 jajek.
Ciasto: 
10 dkg drożdży rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłego mleka, dodać kilka (np. 4) łyżki cukru i trochę mąki. Ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
1 kg mąki, kostkę masła, 4 jajka, cukier, szczyptę soli  i wyrośnięte drożdże wyrabiać aż ciasto odklei się od rąk. Potem odstawić do wyrośnięcia.

Ciasto rozwałkować w kwadrat, nałożyć masę makową, zwinąć na pergaminie (tak, żeby było przykryte ale miało miejsce, żeby rosnąć) i odstawić do wyrośnięcia. Piec przez godzinę w temperaturze 180 stopni.


No comments:

Post a Comment